Petek Temizleme

Petek Temizleme

Petek temizleme nedir ?

Petek Temizleme işlemi 2 yılda bir yaptırılması gereken kombi ve petek tesisatının temizlik ve bakım işlemine verilen isimdir. Sürekli içinde su bulunduran ve devir daim sistemine sahip olan sıcak su tesisatınızın içinde zamanla tortu oluşur. Bu tortuların kombiye ulaşması kombi filtresi sayesinde büyük ölçüde önlenir. Yalnız tesisatta kalması peteklerin ince olan su kanallarının tıkanmasına sebep olur. Petek temizliği yapılması bir süre sonra mecburi olacaktır.

Petek Temizleme Nasıl Yapılır ?

Tüm kombi ve petek tesisatınız tek bir noktadan müdahale edilerek temizlenir. Mantık olarak temiz suyun içeri gönderilip kirli suyun dışarı atılması ile uygulanmış olur. Tek nokta’dan suu giriş ve çıkış noktalarına cihaz bağlanarak tazyikli su yardımı ile tüm petekler tek tek temizlenir. Petek Temizleme işlemi sırasında kombi filtresi ve kombi de temizlenmelidir. Peteklerin tamamının temizlenmesi için tüm peteklerin kapatılarak 1 tanesi açık kalacak şekilde ayarlanmalıdır. Tüm peteklere tek tek müdahale edildiğinden emin olunur ve koruyucu ilaçlar sayesinde tekrar tıkanması geciktirilir.

Petek Temizleme Neden Yapılır ?

Petek Temizliği zaman içinde tesisatta oluşan pas, tortu, ve kirecin tesisattan atılması için yapılır. Temizlenmeyen tesisatlar bir süre sonra yarım yamalak çalışır. Biriken pas, tortu, ve kireç sebebi ile peteğin alt kısımları ısınmaz ve kombinin zorlanmasına sebep olur. Petek temizliği bu tıkanıklıkların giderilmesi ve kombinin verimli çalışması için yapılır.

Petek Temizletlenin Faydaları Nelerdir ?

Petekler temizlendikten sonra su tesisatta daha rahat ve her noktasında dolaşacağından kombiniz gerekenden fazla çalışmaz. Tüm noktaları ısınan petekler daha fazla ısı yayacağı için daha kolay ısınırsınız. Daha önce yüksek derecelerde ulaşamadığınız ortam sıcaklığına daha düşük derecelerde sağlanacağı için doğalgaz veya yakıt tasarrufu sağlayacaktır. Bir nokta da petek temizliği kendi maliyetini karşılayarak bedavaya gelecektir.

Petek Temizliği Tesisata Zarar Verir mi ?

Petek Temizliği kombi ve tesisatın zarar gördüğü için yapılan bir onarma işlemidir diyebiliriz. Doğru şekilde yapıldığında zararı olmayacağı gibi oldukça faydalıdır. Gel gelelim tesisatınızın mantığı içinde olan suyu çevirmektir. Petek Temizleme işlemi ise içindeki suyu değiştirmek anlamına gelir. Arabalarımıza 10.000 km bir yaptığımız yağ değişimi işleminden bir farkı yoktur. Peteklerden sökülen eskimiş ve özelliğini kaybetmiş yağ ve koruyucuların yerine yenisi eklenerek uzun süre dayanması sağlanır.

Petek Temizletirken Dikkat Edilmesi Gerekenler ?

Petekler temizlenirken içeriye verilen tazyikli suyun belli bir basınca ayarlanması gerekir. Bu basınç oranı tesisatınızda kullanılan malzemeye göre değişebilir. Petek Temizliği işleminin ardından tesisata koruyucu eklenmesi önemli bir durumdur. Koruyucu eklenmeyen tesisatlar daha çabuk paslanıp tekrar tıkanmaya sebep olabilir. Sürekli aynı kişilere petek temizletmek daha sağlıklı olacaktır.

Evde Ofis te Petek Temizleme

Ev ve ofis petek temizleme işlemleri oldukça pratik işlemlerdir. Petek sayısına göre 1 ile 3 saat arasında biter. Ofis petek temizleme işlemi evlere göre biraz daha zor olabilir çünkü banyonun olmaması tesisata giriş ve çıkış yapılmasını güçleştirebilir.

Kazanlı Petek Temizleme

Fabrika, okul ve toplu konut gibi kazanlı sistemlerde temizlik işlemleri çok farklı şekillerde yapılsa da mantık aynıdır. Bunu farklı bir başlıkta ele almak doğru anlatmak için önemli olacağından Kazanlı petek temizleme işlemini detayları ile paylaşacağız.